hanniebrownie.blogg.se

2013-10-06
18:49:00

Rosa rosa rosa!
Fick i uppdrag att stå för efterrätten till Josses födelsedagsmiddag, hon älskar rosa och därför blev det även en tårta som var rosa :D Den här tårtan blir snyggast liten och hög, en form som är 15cm i diameter, men en sådan form hade jag inte till hands så det blev en och en halv sats tårtbottensmet och lite längre tid i ugnen i en normalstor form med löstagbar kant. Enklast är det att färga smeten med pastafärg (som varken påverkar smaken eller konsistensen till skillnad från karamellfärgen) men jag tog det jag hade hemma vilket var hallon samt en liten skvätt röd karamellfärg. Lite improvisation och experimentering är tillåtet ;)
 
 
 
Rosa limetårta med creme cheesefrosting och kokos
 
Limebotten
  • 3 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • ½ tsk vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Rivet skal från 1 lime
  • Rosa pastafärg (annars hallon/ karamellfärg)

Värm ugnen till 175 C. 
Klä en form med en hög krage av bakplåtspapper som går upp några cm över kanten.
Vispa ägg och socker ljust och poröst, i cirkus fem minuter.
Värm mjölken något med vaniljpulvret för att få fram smaken mer och blanda det med äggblandningen.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål och sikta sedan ner det i smeten.
Tillsätt limeskal och pastafärgen, om du inte har någon pastafärg (som jag) kan du tillsätta hallon som du först kokat upp, silat och sedan reducerat ned.
Tillsätt möjligtvis lite karamellfärg om det behövs och blanda sedan.
Häll smeten i bakformen och grädda i ungefär 50-55 min, kom ihåg att tiden beror på formens vidd och hur stor sats smet du gjort! ;)
 
Creme Cheesefrosting
  • 100 gram rumsvarmt smör
  • 300 gram philadelphiaost
  • 3–3 ½ dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
Vispa smöret vitt
Tillsätt philadelphiaosten och vispa till en jämn tjock smet.
Tillsätt florsocker och vaniljsocker och vispa ännu mer.
Låt stå i kylen en stund om frostingen är för lös.

Dekoration

  • 100 gram kokosflingor
  • Färska obesprutade rosor

Sätta ihop tårtan

Dela bottnen i tre delar. Lägg den första bottnen på ett tårtfat och bred ut ett jämnt lager cream cheesefrosting över den. Upprepa tills alla bottenlager är använda.
Bred ut ett jämnt lager cream cheesefrosting över hela tårtan.
Strö kokosflingor över hela tårtan.
Dekorera med färska rosor.