2013-06-20
12:22:00
Fryst limecheesecake med jordgubbar
Här är tårtan vi valde att servera och jag kan inte säga annat än att den gick åt i ett naffs. Den är perfekt för dig som är ute efter en lätt och syrlig sommartårta. Passar utmärkt till midsommar och den är enkel att förvara i frysen + inget strul med ugn över huvudtaget!
Bottnen
8 st digestivekex
50 g smör
Fyllning
400 g philadelphiaost
4 st ägg
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
1 st lime
Garnering
Färska jordgubbar
Ev. Vispgrädde i i sprits
Lime i fina skivor
Smula kexen i en bunke, smällt smöret och häll över kexsmulorna, blanda och tryck ut i en form med löstagbar botten där du har täckt bottnen med bakålåtspapper. Ställ ev i kylen med plastfolie över.
Skilj på äggulor och äggvitan lägg i vardera skål. Vispa äggvitorna hårt.
Vispa sedan äggulorna tillsammans med sockret pösigt. Vispa efter det grädden i en separat skål.
Blanda philadelphiaosten med vaniljsockret och blanda sedan ner det i bunken med äggulorna och sockret.
Rör sedan försiktigt ned grädden och äggvitorna i ost- och ägguleblandningen.
Riv skalet av en lime och pressa sedan saften ur en halv lime och blanda ner i smeten.
Häll smeten i formen och ställ in i frysen över natten. Ta fram cheesecaken' ca 1 timme innan den ska serveras!
2013-06-20
12:07:00
Kärleksmums och minichokladbiskvier!
Jag fick i uppgift att baka till min systers student och här lägger jag upp recepten lite i efterhand. Det blev självklart kärleksmums, en klassiker ingen kan motstå. Ett tips är att vara noga med att de inte blir torra, övergrädda dem inte för det är absolut godast med saftiga chokladrutor. Receptet för biskvierna hittar du längre ned, och för att göra minibiskvier gör du helt enkelt mandelbottnarna teskedsstora.
Sockerkakan
150 gram smör eller margarin
2 st ägg
3 dl socker
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1,5 dl mjölk eller vatten
4,5 dl vetemjöl
Glasyr
50 gram margarin
3 msk kaffe
1 msk kakao
3 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
Garnering
1,5 dl kokosflingor
Så här gör du:
Smält smöret/margarinet och låt svalna.
Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och kakao. Kakaon kan siktas om den är klumpig. Vispa snabbt ihop med elvisp.
Tillsätt sedan mjölk, vetemjöl och det smälta matfettet. Vispa försiktigt snabbt ihop till en jämn smet med elvisp på lägsta hastighet.
Bred ut smeten i en form ca 40 x 32 cm med minst 3 cm hög kant som du antingen smörjt med matfett och bröat med ströbröd eller kokosflingor eller också klätt hela formen med bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.
Gör glasyren. (Jag gör alltid dubbelsats då det blir snålt med enkelsats)Smält smör eller margarin i en kastrull. Rör ner kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker till en jämn smet.
Bred glasyren över kakan medan glasyren fortfarande är varm. Strö över kokosflingor.
Låt stå och stelna. Skär kakan i bitar i valfri form och storlek, vanligast med kvadratiska bitar.