2013-03-31
15:39:04
Påsktårta
Glad påsk allihopa! Jag och systern min bakade den här chokladproppade tårtan i förrigår och den gick hem stort. Det är egentligen Mia Öhrns CHOKLADKAFFETÅRTA MED FUDGEGLASYR som vi bara har påskpimpat lite med sockerpasta i olika färger.


Kaka:
- 125g smör
- 2,5 dl vetemjöl
- 0,75 dl kakao
- 2 tsk vanilsocker
- 1 tsk bakpulver
- 4 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1 dl starkt, avsvalnat kaffe (spara lite att fukta bottnarna med)
- 200g mörk choklad
- 50g smör
- 0,5 dl ljus sirap
- 1,5 dl vispgrädde
- Till exemel sockerpasta, marsipanfigurer, blommor, kaffebönor eller strössel.
Gör så här:
- Smörj en rund form med löstagbar kant. Smält smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vispa ägg och socker fluffigt med elvisp. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smör och kaffe. Vispa försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i frmen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 35 - 40 minuter. Låt svalna och lossa sedan kakan ur formen.
- Hacka sedan chokladen till glasyren i grova bitar. Mät upp smör, sirap och vispgrädde i en kastrull och koka upp. Dra kastrullen från plattan och tillsätt chokladen, rör snabbt tills chokladen har smält och låt glasyren svalna.
- Dela kakan på mitten med en brödkniv (fukta ev. bottnarna med lite överblivet kaffe), bred hälften av glasyren över den ena bottnen. Lägg sedan på nästa botten och bred på resten av glasyren på toppen av kakan.
2013-03-31
14:53:26
Giraff-cupcakes
Tidigare i veckan hade jag en udda redovisning om giraffer för min klass, självklart var jag ju tvungen att baka något giraffigt och detta blev resultatet:

12 st muffins:
- 100g smör
- 2 ägg
- 2,5 dl socker
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl kakao
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
Chocolate frosting:
(Det räcker med att göra en halv sats av detta men vill du ha riktigt mycket frosting kan du göra en hel sats ;))
- 60 g mjukt smör
- 5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0.5 dl kakao av god kvalitet
- 100 g Phiadelphiaost
- 1 msk varmt kaffe
Sockerpasta:
- färdig orange och brun sockerpasta om man hittar det
- Annars kan man köpa gul, orange och svart. Blandar man gul och orange får man en perfekt lite ljusare orange grund, blandar man sedan orange sockerpasta med lite svart sockerpasta och röd karamellfärg (har du röd sockerpasta borde det gå utmärkt att ta det ist! :)) Man får gå lite på känsla för att få fram de tonerna man är ute efter helt enkelt ;)
Gör så här:
- MUFFINS: smält smöret. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ned det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ned i äggsmeten. Använd gärna en muffinsplåt eller ha tredubbla muffinsformatr så får de en mycket finare form. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i knappt 15 min. Börja under tiden med frostingen. Låt sedan muffinsarna svalna helt
- FROSTING: Blanda ihop smör, florsockret, vaniljsocker, kakao samt färskosten till en jämn och fin kräm. Ha till sist i kaffet. Spritsa eller klicka ut frostingen på muffinsarna.
- SOCKERPASTAN: kavla ut den oranga pastan som du vill ha som grund tunt, gör sedan likadant med den bruna. skär ut bitar i olika former och storlekar ur den bruna pastan och lägg på den oranga grunden. Sedan är det bara att kavla så fastnar de bruna fläckarna. Stansa ut lagom stora cirklar för muffinsarna medhjälp av ett glas om du inte har en speciell form. Lägg cirklarna av sockerpasta på muffinsarna, FÄRDIG! :D (tips! förvara i en lufttät burk så sockerpastan håller sig mjuk)
2013-03-05
13:49:50
Dagens lunch -American pancakes <3
Fick sluta tidigt idag så åkte hem och lagade lite lunch. Här kommer ett jättegott recept på amerikanska pannkakor! <3

För ca 6st pannkakor behöver du:
- 1 ägg
- 1 dl filmjölk eller yoghurt (jag tycker det blir godast med vaniljyoghurt ;))
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 msk socker (kan hoppas över om du använder sötad yoghurt)
- 1 krm salt
- 1 msk smält smör
- till servering: Bär/ sylt/ glass/ sirap, du väljer själv! :)
- Börja med att vispa ihop ägg + filmjölk
- Blanda ner alla torra ingredienser och vispa noga
- Smält smöret och blanda ner det. Har du flytande smör/margarin hemma så tar du det, går mycket fortare och det är bara att hälla i lite i smeten.
- När du ska steka dem skedar du bara upp dem till valfri storlek, tänk på att steka dem på medelhög värme då det inte är sådär jätte mummsigt med helt brända pannkakor som fortfarande är smetiga innut i