2013-01-27
16:01:00
Rocky road cupcakes

- 1 tsk vaniljsocker
- 2,5 dl strösocker
- 3 ekologiska ägg
- 2 msk kallt kaffe
- 1 dl creme fraiche/ turkisk yoghurt eller liknande
- 50 g smör
- 2 tsk bakpulver
- 3,5 dl vetemjöl
- 4 msk kakao av god kvalitet
- 1 nypa salt
- 100 g mörk choklad
- 2 dl salta jordnötter
- 2 nävar minimarshmallows
- 2 nävar dumlekolor
Fudge glaze
- 0,5 dl mjölk
- 1,5 dl vispgrädde
- 2 msk honung
- 200 g mörk choklad
- 1 msk smör
- Salta jordnötter, minimarshmallows och dumlekolor till garnering
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
- Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
- Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
- Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
- Rör ner den smälta chokladen i smeten.
- Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och varva smeten med dumlekolor, minimarshmallows och lite jordnötter. Fyll formarna till 2/3 med smet.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.
- Låt svalna.
Fudge Glaze
- Koka upp grädde, mjölk och honung. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna en aning.
- Finhacka chokladen och blanda den med den varma gräddmjölken så att chokladen smälter. Rör i smöret. (Är glazen för rinnig? Låt den då svalna och/eller tillsätt lite siktat florsocker)
- Skeda en klick glaze i mitten av varje cupcake eller använd dig av en sprits, garnera med små bitar av dumlekola, minimarshmallows och salta jordnötter.
2013-01-22
21:23:00
Macarons

- 125 g Risenta mandelmjöl
- 225 g florsocker
- 4 normalstora äggvitor
- 25 g socker
- Valfri karamellfärg/färger
- 100 g mjukt smör
- 1.5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st ekologisk äggula
- Några droppar valfri hushållsfärg
2013-01-18
13:20:10
Chokladbiskvier

- 250g mandelmassa
- 2 dl strösocker
- 2 äggvitor
- 50g smör
- 1 dl vispgrädde
- 250g mörk blockchoklad
- 250g kesella
- 2 äggulor
- eventuellt 1-2 msk cognac eller likör (brukar inte ha det ;))
- 275g mörk blockchoklad
- 1 msk matolja
- Börja med bottnarna: riv mandelmassan fint och tillsätt socker samt äggvitor (kom ihåg att spara äggulorna till fyllningen!). Rör om ordentligt. Klä tre plåtar med bakplåtspapper och klicka ut smeten i knappt teskedsstora klickar en bit ifrån varander. Doppa fingrarna i vatten i vatten lite då och då så klibbar inte smeten fast sig lika lätt. Grädda en plåt i taget i 175 grader, i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills kakorna är jämt gyllenbruna. Låt svalna och lossa sedan från pappret.
- Fyllning: Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädden och låt koka upp. Dra kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i mindre bitar, rör om då och då tills den har smält. Rör ner kesellan och blanda noga. Tillsätt sedan äggulorna. Vill du ha smak av likör/cognac tillsätter du det nu. Blanda om noga. Klicka ut lite smet på den flata sidan av varje biskvibotten. Blir det smet över är det jättegott till att ha i små portionsformar, ställ dem då kallt och låt stelna. Placera biskvierna i frysen en stund så går det mycket lättare att glasera sen.
- Smält under tiden chokladen till glasyren över vattenbad, rör om och tillsätt matoljan när chokladen smält helt och hållet. Låt svalna något. (Obs! viktigt att ingen vattenånga från vattenbadet kommer i kontakt med chokladen för då kan det bildas en inte så vacker gråvit beläggning ovan på biskvin) Ta ut biskvierna ur frysen, nu gäller det att vara snabb. Doppa dem i chokladen och låt överflödig choklad rinna av genom att du håller dem upp och ned och/eller skakar lite på dem. Ställ kallt och låt stelna.
2013-01-14
23:20:00
Chocolate chip cookies
- Drygt en dl hackade hasselnötter till smeten
- eller använda vit finhackad blockchoklad istället för mörk
- eller antingen som jag alltid brukar göra, dubblera chokladeffekten genom att ha i ca 40g smält mörk choklad i kaksmeten

- 3,75 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 125g mjukt margarin
- lite drygt 1,5 dl farinsocker
- drygt 0,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 ägg
- bakplåtspapper
- drygt 1,5 dl finhackad mörk blockchoklad
- Och om du vill göra lite chokladigare kakor som även blir brunare i färgen; tillsätt lite smält choklad (se variationstipsen lite längre upp)
- Häll alla ingredienser i en stor bunke och arbeta ihop väl.
- Använd dig av en sked som mått och ta upp lite smet med den, rulla smeten till en liten boll i handflatan. Lägg den på plåten med bakplåtspapper och platta sedan ut den. Är det första gången du gör det här receptet är det en god idé att pröva dig fram till hur du vill ha kakorna. Gör dem kanske lite tunnare på första plåten och gör sedan färdigt andra plåten efteråt när du sett resultatet av plåt nummer ett. Se till att ha gott om utrymme mellan kak-klickarna eftersom smeten flyter ut rätt mycket.
- Grädda kakorna i 190 grader i 10-12 minuter eller tills de känns färdiga och fått en fin guldbrun färg.
- Låt kakorna stå någon minut på plåten efteråt, ta sedan hjälp av en stekspade och flytta dem försiktigt över till ett bakgaller för att låta dem svalna. Förvara i burkar i rumstemp.
2013-01-14
21:58:00
Limecheesecake med jordgubbstopping

- 10 Digestivekex Fullkorn
- 75 g Smör
- 500 g Kesella kvarg
- 2 dl Crème fraiche
- 3 Ägg
- 1 dl Strösocker
- 1 msk Vaniljsocker
- finrivet skal av 1 lime
- 1,5 st Gelatinblad
- 250g Frysta jordgubbar
- 1 dl Vatten
- 4 msk Strösocker
- pressad saft av 1 lime
- Extra lime till dekoration om man vill :)
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Krossa eller mixa kexen fint. Smält smöret och rör ner smulorna. Tryck ut smulblandningen på botten i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen ca 7 min. Vispa ihop kvarg, crème fraiche och ägg till en jämn smet. Tillsätt socker, vaniljsocker och limeskal. Häll smeten i formen och grädda ytterligare 35- 40 min. Låt kakan kallna. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min. Sjud jordgubbar, vatten, socker och limesaft ca 5 min i en liten kastrull. Sila från jordgubbarna och häll tillbaka spadet i kastrullen. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält gelatinet i det varma spadet under omrörning. Låt spadet svalna innan den försiktigt hälls över kakan. Ställ i kylen minst 2 tim innan servering.
2013-01-11
17:59:00
New York fudge brownies

- 150g hasselnötter
- 175g rumsvarmt smör
- Ströbröd
- 3 dl strösocker
- 1,5 dl kakao
- 0,5 dl ljus sirap
- 1 nypa salt
- 3 ägg (EKO gillar vi ;))
- 2,5 dl vetemjöl
- 2,5 dl vispgrädde
- 200g fin mörk choklad
- 1 tsk smör
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Rosta nötterna i ugnen i ca 10 min, gnugga sedan bort delar av skalen med en handduk
- Smörj och bröa en avlång ungsform 40x30 cm
- Vispa smör och socker poröst
- Blanda i kakao, sirap och salt. Kom ihåg att brownies ska vara kompakta, så vispa inte för mycket i smeten ;)
- Rör ner ett ägg i taget och vänd ner mjöl samt nötter i smeten
- Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 10-12 min, den ska fortfarande vara lite kladdig inuti.
- Låt sedan kakan svalna
- Koka upp grädde och ta kastrullen från värmen
- Finhacka chokladen och rör ner den och smöret i den varma grädden
- Bred glasyren över kakan, skär den sedan i rutor när den har stelnat. Förvara gärna på en lite svalare plats.
2013-01-10
19:52:00
Chokladkola

- 100 g smör
- 1 dl strösocker
- 1,5 msk kakao
- 3 msk ljus sirap
2013-01-10
19:22:00
Vita chokladmuffins med hallon <3

- 100g smör
- 175g vit choklad (blockchoklad går utmärkt!)
- 2 ägg, gärna Eko :)
- 1 dl socker
- Finrivet skal från en citron och saften ur knappt en halv
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- Drygt 1 dl hallon, gärna frysta
- lite extra vit choklad och rivet/ finskuret citronskal till dekoration om man vill
2013-01-08
22:20:09
Moussetårta med chokladbotten
En underbar tårta jag bjudit släkten på en fin sommardag, botten kan vara svår att få till rätt och kan då vara lite knepig att servera men det smakar hur som helst alltid fantastiskt :) Receptet är taget från icakuriren.
12 portioner
- 100 g smör rumsvarmt
- 2 1/3 dl strösocker
- 1 msk sirap
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- 2 dubbeldaim (à 56 g)
- Mousse
- 5 gelatinblad
- 1/2 liter jordgubbar
- 3 äggulor
- 2 dl florsocker
- 6 dl vispgrädde
- Garnering
- jordgubbar och blåbär
- Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt.
- Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten.
- Bred ut smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
- Låt svalna. Lossa formen och diska kanten. Sätt sedan tillbaka kanten, med chokladbotten i formen.
- Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
- Rensa jordgubbarna och mixa dem i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa ägg-gulor och florsocker luftigt.
- Vispa grädden. Värm cirka 2 msk av jordgubbspurén i en liten kastrull.
- Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt dem smälta på svag värme. Låt svalna något. Rör ner gelatinblandningen i en fin stråle i resten av purén.
- Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen.
- Ställ tårtan att stelna minst 4 timmar i kylskåp, tills moussen blivit fast. Det går också att förberda tårtan hit och frysa in den. Tänk då på att ta fram den i god tid för att tina.
- Garnera tårtan strax före servering med rensade jordgubbar och blåbär.
2013-01-08
22:01:00
Hallonpannacottapaj
- 20 st digestivekex
- 130g smält smör
- 3 st gelatinblad
- 3dl vispgrädde
- 1 dl strösocker
- 300-350 g frusna hallon
- skal och saft från en lime
- 200g philadelphiaost
- Färska bär eller ros till garnering
Tillagning
1. Kör kex och smör i matberedare eller lägg kexen i en plastpåse och banka med stekpanna/ kavel. Tryck ut blandningen i botten på en pajform eller en bakform med löstagbar botten. Låt stå i kylen medan fyllningen görs.
2. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
3. Häll grädde och socker i en tjockbottnad kastrull och sjud på svag värme tills sockret har löst sig.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur och rör ner dem i grädden. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
5. Mixa hallonen med mixer-stav eller i matberedare till en puré. Har du bär direkt från frysen kan du hälla dem i en kastrull och tina upp dem tillsammans med limen. Rör ner cream cheese och purén i grädden. Vispa till en slät kräm och häll den i pajformen.
6. Låt pajen stå i kylskåpet i minst 3 timmar eller tills den har stelnat (under natten). Servera med färska bär. Färdig att avnjutas! :)

2013-01-08
20:51:00
Chokladbakelser med jordgubbar

- 100g smör
- 2 ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl kakao
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 krm salt
- 1 burk (250g) kesella vanilj
- färska jordgubbar
Sätt ugnen på 175 grader och smält smöret. Vispa upp äggen lätt tillsammmans med sockret och rör ner det smälta smöret. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i äggsmeten. Rör ihop till en jämn smet och skeda upp smeten i muffinsformar. För att få extra fin form på muffinsar använder jag mig av en muffinsplåt, annars kan man använda sig av tredubbla formar som gör bakelserna stabilare. Grädda i mitten av ugnen (175 grader) i max 15 min, jag brukar ha dem inne lite kortare men eftersom ugnar ofta varierar tipsar jag om att du håller ett öga på dem och tar ut dem när de börjar bli färdiga. Använd en potatissticka och ta ut dem så de fortfarande är lite kladdiga i mitten, ingen gillar ju torra muffins ;)
2013-01-08
19:29:00
Leilas chocolate cupcakes

- 3 st ekologiska ägg
- 2.5 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 50 g smör
- 1 dl gräddfil
- 2 msk kallt kaffe
- 3.5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 4 msk kakao
- 1 st nypa salt
- 100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Chocolate frosting
- 60 g mjukt smör
- 5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0.5 dl kakao
- 100 g Philadelphiaost
- 1 msk varmt kaffe
- Strössel eller blommor till garnering
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smör, häll i gräddfil och kaffe och blanda det sedan med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Hacka mörk choklad grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).Blanda ner din smälta choklad i smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda dina chocolate cupcakes i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.
Chokladfrostin
8. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, kakao och phiadelphiaost krämigt.
9. Rör sist ner kaffe.
10. Bred frostingen på dina cupcakes och garnera med strössel eller blommor.
Övrigt: Garnera cupcakesen precis innan servering för bästa resultat, formar köpta på Åhléns :)
2013-01-08
18:35:39
Välkommen till min nya blogg!
Mitt första inlägg.