2013-01-18
13:20:10
Chokladbiskvier
Är du sugen på en lite lätt utmaning? Då ska du göra de här! Det är flera olika moment som i sig själva inte är så svåra att hantera, men det krävs mycket tid och tålamod för att skapa dessa underbara små bakverk. De är perfekta att ha och bjuda på till kaffet. Se till att ha gott om tid när du ska baka, lycka till! :)

Du kan göra riktigt stora biskvier eller varför inte små? Du kan bestämma helt fritt men kom ihåg att antalet biskvier ändras och att tiden samt värmen i ugnen behöver anpassas efter storleken på bottnarna.
För ungefär 50 st lite mindre/ mellanstora biskvier:
Bottnar
- 250g mandelmassa
- 2 dl strösocker
- 2 äggvitor
- 50g smör
- 1 dl vispgrädde
- 250g mörk blockchoklad
- 250g kesella
- 2 äggulor
- eventuellt 1-2 msk cognac eller likör (brukar inte ha det ;))
- 275g mörk blockchoklad
- 1 msk matolja
Gör så här:
- Börja med bottnarna: riv mandelmassan fint och tillsätt socker samt äggvitor (kom ihåg att spara äggulorna till fyllningen!). Rör om ordentligt. Klä tre plåtar med bakplåtspapper och klicka ut smeten i knappt teskedsstora klickar en bit ifrån varander. Doppa fingrarna i vatten i vatten lite då och då så klibbar inte smeten fast sig lika lätt. Grädda en plåt i taget i 175 grader, i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills kakorna är jämt gyllenbruna. Låt svalna och lossa sedan från pappret.
- Fyllning: Smält smöret i en kastrull, tillsätt grädden och låt koka upp. Dra kastrullen från värmen och bryt ner chokladen i mindre bitar, rör om då och då tills den har smält. Rör ner kesellan och blanda noga. Tillsätt sedan äggulorna. Vill du ha smak av likör/cognac tillsätter du det nu. Blanda om noga. Klicka ut lite smet på den flata sidan av varje biskvibotten. Blir det smet över är det jättegott till att ha i små portionsformar, ställ dem då kallt och låt stelna. Placera biskvierna i frysen en stund så går det mycket lättare att glasera sen.
- Smält under tiden chokladen till glasyren över vattenbad, rör om och tillsätt matoljan när chokladen smält helt och hållet. Låt svalna något. (Obs! viktigt att ingen vattenånga från vattenbadet kommer i kontakt med chokladen för då kan det bildas en inte så vacker gråvit beläggning ovan på biskvin) Ta ut biskvierna ur frysen, nu gäller det att vara snabb. Doppa dem i chokladen och låt överflödig choklad rinna av genom att du håller dem upp och ned och/eller skakar lite på dem. Ställ kallt och låt stelna.
Taggar:
Mia,
baka,
bakelser,
bakverk,
biskvi,
biskvier,
blogg,
choklad,
chokladbiskvier,
hanna,
hanniebrownie,
recept,
Öhrn;
Kommentera inlägget här: