2013-02-28
10:53:00
Chokladbollar med pistage
Blev så galet sugen på chokladbollar igår så var bara tvungen att slänga ihop en sats! Eftersom de är väldigt enkla att göra ville jag göra något annat med dem än bara rulla dem i pärlsocker. Så här blev det chokladbollar doppade i mörk choklad och rullade i pistagenötter. Det blev förvånandsvärt gott och inte alls lika sötsliskigt som med pärlsocker, det här måste du prova! <3

Nästa gång ska jag testa med valnötter eller hasselnötter.
Blir ca 40 st
Du behöver:
- 200g mjukt smör
- 2 dl strösocker
- 6 tsk vaniljsocker
- 5 msk kakao
- 6 - 7 dl havregryn
- 4- 7 msk kallt kaffe (Jag tycker kaffesmak är det bästa som finns, tycker du inte det tar du mindre kaffe helt enkelt. Komplitera konsistensen med havregryn och kanske lite mer smör om det blir för löst)
- Pistagenötter (kan självklat bytas ut mot valfri nötsort)
- Mörk choklad, block eller vanlig väljer du själv. 200 - 300 g skulle jag tro behövs till hela satsen.
Gör så här:
- Börja med att röra ihop smör, socker och vaniljsocker till en jämn och fin smet. Är det för tungt? Ta en elvisp! :)
- Blanda ner kakaon och kaffet
- Tillsätt havregryn och blanda ordentligt, ingen gillar smörklumpar ;) Ha som sagt i ordentligt med havregryn, känns det som att smeten inte kommer hålla ihop? Ha då i lite mer smör.
- Låt smeten stelna något i kyl/ frys så blir det enklare att rulla bollar sen.
- Rulla smeten till bollar i valfri storlek, jag föredra små så man slipper bli proppmätt på en ;)
- Lägg bollarna på en bricka/ tallrik och ställ i kylen/ frysen (frysen är effektivast!), detta gör du för att bollarna sedan när du doppar dem i chokladen ska hålla ihop bättre. Under tiden: Hacka pistagenötter riktigt fint, jag tog en fet kaffekopp och krossade dem lite ytterligare med. Nästan så man kan mortla nötterna för det ska va riktigt riktigt finkornigt.
- Smält chokladen i ett vattenbad, se till att den har smält ordentlig samt är rinnig och fin.
- Doppa bollarna i chokladen med två skedar och försök se till så att överflödig choklad rinner av.
- Rulla försiktigt bollarna i nötkrossen, låt de färdig rullade bollarna ligga kvar vid nötkrossen och stelna lite innan du lyfter bort dem.
- Förvaras i kylskåp eller frys :)
Taggar:
baka,
bakar,
bakblogg,
choklad,
chokladbollar,
chokladbollar med pistage,
enkelt,
food,
gott,
hanna,
hanniebrownie,
love,
med,
nötter,
pistage,
pistagenötter,
recept;
Kommentera inlägget här: