hanniebrownie.blogg.se

2013-02-12
22:51:24

Baka egna semlor!
Varför inte vara duktig och baka egna semlor istället för att köpa färdiga? Billigare och betydligt godare! Här är ett himelskt recept som jag fått från Leila.  
 
 
 
 
 
                           
18 st stora semlor eller ca 30 st små

1 sats vetedeg

  • 1 msk kardemummakärnor
  • 3dl mjölk
  • 50 färsk jäst
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 ekologiskt ägg
  • 11-12 dl vetemjöl special

Fyllning

  • 400 g mandelmassa
  • 1 skvätt mjölk
  • 8dl vispgrädde
  • Ägg till pensling
  • Florsocker

För dig som vill göra egen mandelmassa:                                                                                Hemgjord mandelmassa, 1/2 kg

  • 250 g sötmandel
  • 2 1/2 dl strösocker

1 sats vetedeg

  1. Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg. 
  4. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
  5. Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar. Tänk på att degen kommer jäsa mycket, så om du ska göra mini semlor måste du göra väldigt väldigt små bullar :)

(Hemgjord mandelmassa)

  1. Skålla och skala mandeln.
  2. Mixa mandlarna till ett fint pulver i hushållsmixer.
  3. Tillsätt strösocker och mixa i 5–7 minuter tills det blir en slät och varm massa.

Semlor

  1. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper med skarven nedår.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. (Beror på bullarnas storlek)
  3. Jäs under bakduk i 45-60 minuter.
  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda dem i mitten av ugnen i 6-7 minuter. Tiden varierar med storleken på bullarna, ta ut dem när de fått en fin färg. Låt svalna.
  5. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  6. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
  7. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker. Jag brukar alltid ha några vetebullar framme som man hinner äta upp medan de är färska, resten slänger man i frysen och är bara att ta upp och tina när man blir sugen eller får besök. Kom ihåg att alltid fylla semlorna precis vid servering. 
Taggar: baka, bakblogg, bakelser, bakverk, blogg, gott, grädde, hanniebrownie, klassiker, leila, linderholm, recept, semlor, svensk, sött;

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: