hanniebrownie.blogg.se

2013-01-08
22:20:09

Moussetårta med chokladbotten

En underbar tårta jag bjudit släkten på en fin sommardag, botten kan vara svår att få till rätt och kan då vara lite knepig att servera men det smakar hur som helst alltid fantastiskt :) Receptet är taget från icakuriren.

12 portioner

  • 100 g smör rumsvarmt
  • 2 1/3 dl strösocker
  • 1 msk sirap
  • 2 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 dubbeldaim (à 56 g)
  • Mousse
  • 5 gelatinblad
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 3 äggulor
  • 2 dl florsocker
     
  • 6 dl vispgrädde
  • Garnering
  • jordgubbar och blåbär

 

      Botten
  • Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör, socker och sirap pösigt.
  • Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten.
  • Bred ut smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, cirka 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen cirka 20 minuter.
  • Låt svalna. Lossa formen och diska kanten. Sätt sedan tillbaka kanten, med chokladbotten i formen.
      Mousse
  • Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
  • Rensa jordgubbarna och mixa dem i matberedare eller med stavmixer till en slät puré. Vispa ägg-gulor och florsocker luftigt.
  • Vispa grädden. Värm cirka 2 msk av jordgubbspurén i en liten kastrull.
  • Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt dem smälta på svag värme. Låt svalna något. Rör ner gelatinblandningen i en fin stråle i resten av purén.
  • Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen.
  • Ställ tårtan att stelna minst 4 timmar i kylskåp, tills moussen blivit fast. Det går också att förberda tårtan hit och frysa in den. Tänk då på att ta fram den i god tid för att tina.
  • Garnera tårtan strax före servering med rensade jordgubbar och blåbär.
Taggar: bär, choklad, chokladbotten, hallon, mousse, tårta, vit;

Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: